WAT IS TTM ?

TTM is een impuls- controle- stoornis, een soort van drang die zich uit door herhaaldelijk haren ergens uit het lichaam te trekken.
Dat kan op den duur leiden tot veel haarverlies.
Bij TTM trekt men percentsgewijs het meeste op het hoofd, daarna volgen wimpers en wenkbrauwen, arm en beenharen, schaamhaar, snor en baardharen en overige plaatsen.
Combinaties zijn ook mogelijk.
In Amerika lijd zo’n 2 % van de bevolking aan TTM, hier in ons land moet dat ongeveer 1 % zijn.

Het woord Trichotillomanie komt uit de Griekse taal en betekent:
Thrix= haar, tillein= eruit trekken, mania= gestoord.
De naam is in 1889 bedacht door een jonge franse dermatoloog, Hallopeau genaamd.
Maar waarschijnlijk komt het haren trekken al veel langer voor, want er word zelfs in de bijbel over gesproken.
In het boek van Ezra in het oude testament, vers: 9.3.

Haren trekken

TTM komt zowel bij vrouwen als bij mannen voor.
Maar 70 % tot 90 % van de haartrekkers is vrouw.
Het is niet aan leeftijd gebonden, maar de leeftijd waarop TTM zich het meeste openbaart is in de pubertijd, rond de 12 jaar ongeveer.
Maar er zijn ook gevallen bekend van kinderen van 2 jaar en jonger, men spreekt dan van baby-trich, en mensen van rond de 60 jaar is ook geen uitzondering.

Mensen met TTM kunnen ook last hebben van andere klachten zoals: OCD= Obsessive, compulsive, disorder, in het Nederlands heet het OCS, oftewel dwangmatige gedachten hebben of dwangmatige handelingen uitvoeren, depressies en angststoornissen.
Of men heeft last van zgn. tics zoals: krabben aan de huid, nagels bijten, duimzuigen, op de lip bijten, neus pulken of de uitgetrokken haren deels of helemaal opeten (Trichophagy).

Het plukritueel

Het plukken is een terugkerend ritueel dat een bepaalde volgorde heeft.
Ik ben door gedragstherapie en bepaalde oefeningen te doen erachter gekomen hoe mijn ritueel in elkaar zit. Ik ben eerst lange tijd gespannen, en raak die spanningen lichamelijk niet meer kwijt, waardoor er bij mij ergens een emmertje overloopt. Met het gevolg dat ik dus ga plukken. Als het zover is gevorderd dan kan ik het ook niet meer tegen houden.Voor mij persoonlijk is het dus zorg om niet te lang over dingen te piekeren en dingen dus tijdig op te lossen of uit te spreken, waardoor mijn emmertje dus niet te vol raakt.

Het ritueel heeft een begin, een middenstuk en een eind.
Het begin kan zijn dat je de drang hebt om op een bepaalde plek te gaan plukken, dat kan je na lang oefenen aan voelen komen. Het middenstuk is dat je gaat plukken, en in deze fase trek je de haren eruit en worden de haren bekeken en/of wrijft men de haren langs de bovenlip. Sommigen gaan op de haren bijten of eten ze deels of helemaal op. Weer anderen gooien de haren weg. En tenslotte heb je een eind waarin je je even ontspannen voelt maar als snel heel veel spijt hebt dat je weer hebt geplukt, en vervolgens boos en/of verdrietig word.

pulling hair

Het kan zijn dat je je niet bewust bent dat je plukt, omdat het een automatisme is geworden.
Maar je kunt het je ook volledig bewust zijn dat je plukt, en dat je op zoek bent naar een bepaalde haar.
Je kunt je ook in een soort van trance bevinden en na afloop niet weten dat je geplukt hebt, maar het ziet aan de haren die je eruit hebt getrokken die bijv. nog op je kussen liggen.

Ik pluk meestal op dezelfde plaatsen, n.l. boven op mijn hoofd en aan de zijkanten boven mijn oren.
Er zijn ook ttm-ers die geen kale plekken maken maar het haar uitdunnen en dus dun haar hebben.

You are viewing the text version of this site.

To view the full version please install the Adobe Flash Player and ensure your web browser has JavaScript enabled.

Need help? check the requirements page.


Get Flash Player